11 tips om je koppige kind aan te pakken!

koppig kind

 

Wat hebben Nobelprijswinnaars met elkaar gemeen? Dat ze volhouden, dóor blijven gaan, iets in hun kop hebben wat wij er niet meer uit kunnen krijgen, eigenwijsheid, koppigheid, hardnekkigheid. Bij hen zijn we vol bewondering, bij ons kind worden we er soms moedeloos, verdrietig, woedend van!

 

Sommige ouders zouden wensen dat hun kind een wat minder sterke wil had, niet zo drammerig was, (zeker als ze een peuter zijn!). Ik wil je uitnodigen om er de kwaliteit van 'Volhouden' in te  zien. 

En als je een kind hebt wat van nature niet zo volhardend is hoop ik dat dit artikel je tips geeft om je kind aan te moedigen om er meer voor te vechten, wat hij zou willen.

Wat kun je doen als ouder?  Beloon (inwendig zijn) koppigheid.

 1. Herken en benoem het als je kind met iets bezig is, ongeacht het resultaat., benoem het als ze niet meteen opgeven, zelfs als zij hun ruzie met jou niet opgeven. (juich hun doorzettingsvermogen innerlijk toe) en vind een win/win oplossing die werkt voor jullie beiden. Bijcvoorbeeld, je kind wil nu NU! iets doen, erken zijn wens, en misschien neemt hij dan genoegen om het een andere keer te doen, je kiest samen een datum, zet het op de kalender, en fantaseer hoe geweldig het zal zijn.
 2. Verwacht weerstand bij je kind, keer op keer. Dat is OK . Tijdens de peuterjaren zullen er meer driftbuien zijn dan later, als hij leert om meer flexibeler te zijn. Dit kan jij aan!....Wink
 3. Help met overgangen. Hardnekkige kinderen hebben meer moeite met overgangen dan andere kinderen. Wees pro-actief, kijk vooruit en maak zo jullie dag makkelijker. Minimaliseer het aantal overgangen op zo'n dag. Maak er routines van, dat vinden ze prettig. Verbind je eerst met haar, (verbaal, non-verbaal) voordat je haar vraagt die óvergang'te maken. Ze vindt het misschien fijn om iets van de ene situatie mee te nemen naar de volgende. Bereidt haar in ieder geval altijd emotioneel voor.
 4. Laat haar boos zijn, verdrietig zijn. aaanhoudende kinderen hebben grote gevoelens.Zij zullen eerder overstag gaan als je hen erkent, met empathie , wat ze wil, en waarom ze het wil, en tegelijkertijd stevige grenzen stelt. Die stevigheid van jou, op dat moment zal ze elke keer weer leren dat doorgaan geen zin heeft, en dat er alleen de teleurtselling overblijft. Dat is OK. Dat kunnen we als ouder begrijpen en verdragen. Je kunt haar teleurstelling benoemen; Nou had je zo'n leuk idee, en dan kan het helemaal niet! of, Het leek je zo fijn om nog even door te spelen...je bent echt teleurgesteld dat ik NEE zeg, en dat je weet dat het antwoord Nee blijft. ....Het spijt me dat we dit vandaag niet kunnen kopen, dit is echt meer iets voor een speciale gelegenheid, zoals je verjaardag....ze zal boos en teleurgesteld zijn. Mensen zullen kijken, staren...Dat is OK. Zij zal leren dat zij niet altijd krijgt wat zij wil, maar zij krijgt iets beter- een ouder die haar begrijpt-.Uiteindelijk zal jouw kind het kind zijn die zijn doelen bereikt, want alleen koppige mensen kunnen dat!.
 5. Oefen met STOPPEN. Kinderen die kunnen volharden kunnen moeilijk stoppen als ze echt iets willen. Ze hebben onze hulp nodig. Kleine kinderen zullen eerst huilen voordat hun goede humeur is teruggekeerd. Met spelletjes spelen eer je hun frustratie tolerantie/ incasseringsvermogen te vergroten. Houd het speels en gezellig. Korte spelletjes, met een kans dat ze ook weer kunnen winnen. Ook voor grotere kinderen blijven spelletjes ontzettend leerzaam, en gezellig.
 6. Met oudere kinderen kun je ook van tevoren een teken (geheime code) afspreken die u kunt gebruiken als ze echt te ver gaan (gebruik deze  alleen niet te vaak) Bespreek wat ze kunnen doen om zichzelf te kalmeren, wanneer ze dit teken zien of horen., en hoe je haar kan helpen.Een zelfgekozen time-out, na haar kamer gaan, en naar haar lievelingsmuziek, luisterboek  luisteren. Dit is iets wat vaak geoefend moet worden om er een gewoonte van te maken.
 7. Oefening baart kunst. Veel kinderen zijn bang dat ze niet goed genoeg zijn, waardoor ze gemakkelijk opgeven. Help je kind dat niemand in 1 klap iets kan, dat door het vaker te doen, iets makkelijker en daardoor ook leuker wordt. Moedig de inspanning aan, niet alleen het resultaat. Als je vaak 'wat geweldig!' roept, wil ze dat nog een keer horen, maar dat blijkt dan  best moeilijk.   Dus : moedig meer de inspanning aan dan het resultaat.
 8. Emotionele steun bieden, als je een  kind hebt dat juist te snél opgeeft,  die wil stoppen met bv dansles. Luister naar haar.Het kan zijn dat het gewoon tegenviel, dat is prima; door te experimenteren kom je er achter wat je leuk vindt of niet. Maar als ze met alles waaraan ze begint, wil stoppen, zou er angst achter kunnen zitten. Dan heeft ze jouw hulp nodig om daarmee om te gaan. Anders wordt het een gemakkelijke gewoonte; niet te kijken naar wat je tegenhoudt. 
 9. Wat is doorzettingsvermogen? laat aan je kind zien hoe jij iets leert, met vallen en opstaan. vertel ook hoe jij jedaarbij voelt. 'Ik probeerde het eerst op deze manier, dat lukte niet , toen bedacht ik...etc'
 10. Blijf in contact.Hoe erg zij je ook op de proef stelt! Blijf erboven staan, laat je niet 'verleiden'om boos te worden. 
 11. Leer je kind een pauze te nemen. wanneer is hij te moe, overprikkeld, en heeft hij rust nodig, benoem dat voor hem, en laat hem doen wat goed voor hem is. 'We zijn allebei gefrustreerd en geprikkeld, het is beter even een kleine pauze te nemen. Later komen we hier nog even op terug.'

Dus...als je het geluk hebt om een volhardend kind te hebben, hoop ik dat dit artikel je een andere kijk op deze uitdagende  kwaliteit van je kind zal geven. Ik hoop dat het je zal ondersteunen en dat je er uiteindelijk makkelijker mee om zal kunnen gaan.

 

 

 

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen