Waarom je kind routines nodig heeft.

 

Waarom werken routines zo goed?

Omdat routines je kind zekerheid geven, en hem helpen controle over zichzelf te krijgen.

We zijn bang voor veel dingen, maar het 'onbekende' staat bovenaan, behalve dan bang voor de dood, en spreken in het openbaar)

De vrees van kinderen voor het onbekende gaat van een afschuw voor een onbekende groente, tot en met een groet verandering in zijn leven. Helaas bestaat het leven van een kind uit veel onbekende veranderingen, waar hij van kan leren, maar wat ook erg stressvol kan zijn.

 Opgroeien betekent voor je kind dat zijn eigen lichaam constant verandert. Spenen bedjes, hun positie als oudste, of jongste  kind, alles moeten ze inleveren.Nieuwe school, leraren, klassen, beste vriendinnetjes die gaan verhuizen. Ze leren zoveel nieuwe dingen in zo'n waanzinnig tempo, lezen, de straat oversteken, en leren fietesen. weinig kinderen blijven in  hetzelfde huis wonen, soms wordt er zelfs verhuisd naar een nieuwe stad.

En hierover heeft je kind weinig niets te zeggen. Kinderen, mensen kunnen veranderingen het beste aan,als het gebeurt in een voor hun bekende routine.Eeen voorspelbare routine laat je kind zich veilig voelen, en geeft hem een gevoel van zijn leven in de hand hebben. als dit gevoel van beheersen sterker wordt kan hij ook groetere veranderingen aan; hij kan zelf naar school lopen, een kleine boodschap doen, op een sportkamp gaan.

Onverwachte veranderingen, bv als mama voor haar werk een weekje weg moet, een vriend die van school gaat, of meer drastisch ouders die gaan scheiden, een grootouder die overlijdt; knabbelen aan dit gevoel van veiligheid en gevoel van beheersing en kunnen je kind angstig maken en minder in staat met deze uitdagingen van het leven om te gaan. Natuurlijk kunnen we er niet voor zorgen dat er geen wisselingen, veranderingen zijn. Daarom juist willen we kinderen een voorspelbare routine aanbieden, zodat ze bestand zijn tegen de grotere veranderingen als het nodig is.
 
Terwijl we hiermee onze kinderen helpen zich veilig te voelen en klaar zijn om nieuwe uitdagingen aan te kunnen en een nieuwe stap te durven zetten, zou dit al genoeg reden kunnen zijn om hen deze structuur te geven; routines hebben nog een andere belangrijke rol. Routines en structuur leren kinderen zichzelf en hun omgeving constructief in de hand te houden. 
Kinderen die uit rommelige gezinnen komen, waar dingen niet zijn opgeruimd, zullen nooit leren dat het leven makkelijker is als de dingen een beetje georganiseerd zijn. Als er thuis geen tijd of plek is om je huiswerk te maken zullen kinderen nooit leren om te gaan zitten en een onplezierige taak af te maken. Kinderen die basale zelfverzorgende routines leren, van lichaamsverzorging tot voedsel, zullen het moeilijker vionden om voor zichzelf te zorgen als ze volwassen zijn. Structuur helpt ons deze handige gezonde gewoontes te internaliseren.

Doodt teveel structuur niet de lol en spontaniteit?

Natuurlijk, als je het zonder enig gevoel brengt. Er zullen momenten zijn wanneer de regels er zullen zijn om gebroken te worden. Bijvoorbeeld, als er een eclipse is om bewonderd te worden, of om de afwas een keer te laten en mee te gaan in een heelrijk spel of kussengevecht. toch is de meest creatiev artiest die gebaat is bij disciplien en routine, en specifieke regels.

Structuur hoeft je leven niet over te nemen. Het maakt je leven tegelijkertijd makkelijker en gezelliger. De kinderen zullen zich weldadig wentelen in de veiligheid en voorspelbaarheid ervan, en ze zullen de mogelijkheid om hun leven te structureren internalizeren.

 Zeven voordelen van routines in jouw gezin

  1. Door routines verminderen de machtstrijdjes. Je bent niet de hele tijd aan het zeggen wat je kind moet doen. Deze activiteit ( tanden poetsen, slapen, tv uitzetten, aan tafel komen) is gewoon wat we hier altijd zo doen. Jij bent niet langer de politieagent en mopperen zal ook een stuk minderen.
  2. Routines helpt kinderen mee te werken. We weten allemaal wat er gaat komen, stress en verzet of angst  zullen dus verminderen.
  3. Routines zorgen ervoor dat kinderen de leiding te nemen over hun eigen activiteiten. Gedurende hun kindertijd leren kinderen hun tanden te poetsen hun tas in te pakken etc, zonder hen er constant aan te hoeven herinneren. Kinderen vinden het fijn om zelf de leiding te kunnen hebben. Dit gevoel vergroot hun welbevinden en gevoel van competent zijn. Kinderen die zich onafhankelijk voelen en verantwoordelijk voor zichzelf hebben minder behoefte vervelend gedrag te vertonen.
  4. Kinderen leren vooruit te kijken naar dingen die ze leuk vinden. Hij weet dat we 's middags altijd naar de speeltuin gaan, dat duurt nog lang, maar het gaat echt ooit gebeuren.
  5. Regelmaat in het slaapritueel helpt om je kinderen meer ontspannen in bed te krijgen, en beter te laten slapen.
  6. Door de routines, heb je meer tijd om je met je kind te kunnen verbinden, en ervan te genieten. De eerste ochtendknuffel, het eerste weerzien na school, maak daar een speciaal moment van. En er blijft meer tijd oiver voor je partner!
  7. 'Zo Doen We Het Hier Altijd', helpen om je gezin te wennen aan gezonde gewoontes. je trapt minder in de valkuil het tandenpoetsen dan maar te laten schieten, een half uurtje langer op te blijven; last minute oplossingen die op de lange termijn fnuikend werken.

 

 met dank aan Laura Makham.

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen